Andorra digitalitzarà i registrarà els títols acadèmics d’ensenyament superior a la blockchain al final d’aquest curs, el que el convertirà en un dels països pioners en utilitzar aquesta tecnologia  que permet guanyar en seguretat, temps i estalvi econòmic. Una de les principals novetats és que a part de garantir la fiabilitat dels documents expedits, obre la possibilitat de que en un futur ja no segui necessària la postil·la en el reconeixement de títols a nivell internacional. A més, el títol i el suplement europeu al diploma seran documents digitals de fàcil accés i verificació per a les institucions d’ensenyament i per a les persones que contracten aportant totes les garanties de fiabilitat de les dades així com d’accés.
 
El projecte es desenvolupa en el marc del Blockchain Lab que Actua ha impulsat amb la col·laboració del Govern d’Andorra, Andorra Telecom i FEDA, amb la finalitat d’explorar el potencial d’aquesta tecnologia en aplicacions pràctiques al país. En aquest primer projecte pilot, el grup de treball ha incorporat l’empresa andorrana BTC Assessors que ha estat l’encarregada de co-dissenyar i executar la solució tècnica del projecte.
 
La voluntat és ampliar l’emissió de títols amb aquesta tecnologia als nivells inferiors
 
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha exposat que aquesta prova pilot consisteix en digitalitzar i registrar les titulacions estatals d’ensenyament superior (Diploma professional Avançat-DPA- Bàtxelor, màster i doctorat) així com els suplement europeu al diploma (SED) amb blockchain. Jover també ha explicat que un cop hagi finalitzat la prova pilot, si els resultats són els esperats, la voluntat és ampliar l’emissió de títols amb aquesta tecnologia als nivells inferiors i iniciar negociacions amb les institucions d’ensenyament superior estrangeres on els nostres estudiants continuen estudis a fi d’establir acords perquè s’accepti el títol digital i no haver de presentar el títol paper degudament apostil·lat.

Un registre immutable i descentralitzat
 
El director d’Actua Innovació, Marc Pons, ha destacat que “la tecnologia blockchain permet crear un registre immutable, on un cop registrada la informació de validació referent a les titulacions acadèmiques, aquesta no es pot modificar ni eliminar. Crea un registre públic descentralitzat, on desar de forma segura la informació referent als títols acadèmics. També aconsegueix validar l’autenticitat del document mitjançant l’ús de tecnologies criptogràfiques de signatura digital i infraestructures de clau pública (PKI)”.
 
Pons ha recordat que fins ara, el procés d’emissió i validació de títols acadèmics és un procés totalment analògic, que requereix les signatures d’un representant de la institució emissora i un representant de  l’Estat. Donat que el format és analògic i les signatures són manuscrites, validar el títol requereix tasques i despeses administratives.
 
Andorra Telecom ha posat en marxa un programa de transformació digital
 

En aquest sentit, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha informat que dos dels tècnics de la companyia hi estan treballant, un d’ells com a cap de projecte. “És una tecnologia amb la que ja hem desenvolupat alguna prova de concepte interna i que estem convençuts que tindrà moltes aplicacions”. Nadal ha afegit que Andorra Telecom ha posat en marxa un programa de transformació digital que té entre els seus objectius afavorir la innovació i que preveu l’ús de tecnologies com el blockchain o els models predictius. “Per a nosaltres suposa a més un estímul suplementari participar en un projecte de país que ens posiciona a nivell internacional”.
 
Està previst que els primers títols emesos amb aquesta tecnologia siguin els dels titulats d’ensenyament superior del curs 2018-2019, que també rebran el títol en suport paper. Durant un primer temps s’emetran els títols en els dos suports, la qual cosa no implicarà un augment del cost de la titulació.

Actua Actua
Author: Actua Actua