Andorra Telecom ha anunciat durant la celebració de la Jornada d’Empresa, aquest dijous 11 d’octubre, que ja disposa d’una xarxa d’Internet de les Coses (IoT en les seves sigles angleses) amb cobertura a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per donar resposta a les empreses amb dispositius connectats. La xarxa utilitza la tecnologia LoRa, un dels estàndards internacionals, i ja s’ha testejat en una prova pilot desenvolupada amb el Servei Andorrà d’Assistència Sanitària amb la monitorització de neveres i consums d’aigua.

Carolina Castellanos, cap de projecte d’IoT d’Andorra Telecom, ha explicat que si bé hi ha molts dispositius connectats, especialment de domòtica, que utilitzen la xarxa d’Internet mòbil, n’hi ha d’altres que requereixen una solució específica. Ha posat l’exemple de xarxes de sensors al carrer, en plena natura o en àrees sense cobertura mòbil com els soterranis. “La xarxa Lora és ideal per a aquests usos ja que garanteix la cobertura, els transmissors gasten molt poca energia i, per tant, permeten usar bateries que duren anys en llocs sense corrent elèctric. I alhora els costos són molt inferiors”, ha destacat Castellanos.

“Són dispositius que envien molt poca informació”, ha afegit la cap de projecte d’IoT, que ha posat l’exemple “d’una caldera de calefacció pot enviar dades un o dos cops al dia i qui gestiona la comunitat de veïns o el propietari la visualitza a distància l’evolució del consum de gasoli”.

En paral.lel a la instal·lació de la xarxa, Andorra Telecom ha començat a dissenyar solucions específiques per facilitar l’accés de les empreses a l’Internet de les Coses. “Els farem des de la consultoria prèvia per definir necessitats, la instal·lació, el manteniment i oferirem la plataforma per visualitzar la informació dels sensors”.

Andorra Telecom també ha aprofitat la presència en la Jornada de 150 professionals i empresaris de diversos àmbits per anunciar l’entrada en l’associació LoRa Alliance™ , que agrupa més de 500 companyies internacionals, i que té com a objectiu afavorir el desplegament a gran escala de l’IoT i, de manera específica, de l’estàndard de LoRa.

El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha destacat en la seva intervenció inicial que la digitalització permet a les empreses “guanyar eficiència, apropar-nos al client i obtenir més beneficis”. La digitalització ha apuntat Nadal té com a grans potes la tecnologia i les dades però que afrontar un procés de transformació i de canvi de model no és possible sense el canvi cultural en les organitzacions.

Jordi Nadal s’ha mostrat molt satisfet per l’expectació que ha despertat la jornada, un interès que evidencia que els professionals estan cada cop més conscienciat dels reptes i oportunitats que genera la digitalització. En total ha assistit a la jornada un total de 150 persones.

La primera de les ponències de la Jornada ha anat a càrrec de Javier Velilla, soci fundador de l’agència Comuniza. La seva conferència ha girat al voltant de com la marca ha d’esdevenir un factor per generar competitivitat. “Una marca sense producte és una mentida però un producte sense marca és un genèric”, ha apuntat. Velilla, citant a l’especialista Marty Neumeier, ha subratllat com a conclusió que la marca és l’invent més important en el món dels negocis des del full de càlcul.

La conferència final ha anat a càrrec d’Antonio Mosquera i Alfredo Carrión, especialistes de digitalitzacio de KPMG. La seva intervenció ha servit per traslladar als assistents a través de diversos casos d’èxit com les empreses s’han d’adaptar als canvis de comportament dels clients derivats de l’accés a les tecnologies. Malgrat tot, han precisat que la transformació digital no es limita a les grans organitzacions sinó que pot beneficiar també petites empreses i persones. Alhora han precisat que la tecnologia es senzillament un mitjà sinó que el que realment es la capacitat que atorga per repensar processsos.

Text i foto: Andorra Telecom

Actua Actua
Author: Actua Actua