El Govern d’Andorra comença a treballar l’articulació d’un ecosistema que lligui l’emprenedoria, la innovació, la recerca i el teixit empresarial del país. Amb l’objectiu de conèixer i connectar-se amb diferents models de renom, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha visitat aquest dijous dos dels centres internacionals més importants d’aquest tipus com són el Technoparc de Montreal i el Quartier de l’Innovation de la mateixa ciutat canadenca. Durant les diverses sessions de treball amb directius de totes dues entitats, s’han analitzat els seus plans estratègics i les especificitats que seran necessàries per al model andorrà.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa ha explicat que “la creació d’aquest ecosistema a Andorra és una petició que fa temps que ens han fet arribar professionals de diversos sectors del país. Pensem que hem de contemplar aquesta demanda i estudiar la seva viabilitat. Ara mateix estem acabant de definir el model que voldríem implementar a curt termini i aquestes reunions també ens estan servint per crear ponts que connectaran el sector de l’emprenedoria i la innovació d’Andorra amb el del Canadà”.

En aquest sentit Gallardo ha recordat que “les entitats que visitem són referents a nivell internacional d’alguns dels sectors que des de la CEA i el Govern s’han identificat com a prioritaris per diversificar l’economia andorrana com són el del healthtech (és una de les tendències de les noves startups dirigides al camp de la salut que pretén resoldre els grans reptes en aquesta matèria), el greentech (noves tecnologies per afrontar els reptes de la sostenibilitat ambiental)” i els de les noves tecnologies de la informació (AI, blockchain, Big Data, IoT,…). El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i el director d’Actua Innovació, Marc Pons, han completat la delegació andorrana.

Una delegació canadenca visitarà Andorra al novembre

Des del Govern del Quebec ja s’ha confirmat que una delegació especialitzada en àmbits de desenvolupament empresarial, emprenedoria i innovació visitarà Andorra durant el proper mes de novembre. La voluntat és que properament es tanquin diversos acords de col·laboració que permetran estrènyer relacions amb una país estratègic com és el Canadà.

Els models canadencs

El Technoparc de Montreal reuneix 7.350 treballadors de 140 empreses, entre d’altres, Air Canadà, Bombardier, i Genetec, que estan especialitzades en tecnologies avançades en camps com l’aeroespacial, farmacèutiques, tecnologies de la informació i la comunicació, nanotecnologies i tecnologies netes. Una part important dels treballadors d’aquestes empreses també se centren en la investigació i el desenvolupament. A més reuneix edificis d’avantguarda, tant avançats arquitectònicament com tecnològicament i incentiva l’ús de transports alternatius i d’espais verds amb l’objectiu de crear un entorn propici per a la innovació. Es va crear fa 30 anys amb l’objectiu de desenvolupar projectes d’innovació que contribueixin a l’economia de la zona.

El Quartier de l’Innovation de Montreal va néixer amb la missió de fomentar un ecosistema d’innovació únic on l’experimentació i la col·laboració entre acadèmics, empresaris i ciutadans generin beneficis per a la societat. Compta amb el suport del Govern del Canadà, el Govern del Quebec, la Ciutat de Mont-real i de quatre universitats (École de technologie supérieure (ÉTS), McGill University, Concordia University i Université du Québec à Montréal (UQAM) i de 30 socis privats.

Actua Actua
Author: Actua Actua