Avui s’ha celebrat a Tolosa la primera missió econòmica entre Andorra i la regió francesa de Midi-Pyrénées. La jornada ha estat organitzada conjuntament entre el Govern d’Andorra, Actua, la Cambra Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, la regió de Midi-Pyrénées i Madeeli (agència de promoció francesa) i té  com a objectiu sensibilitzar tots els agents econòmics francesos sobre el procés d’obertura econòmica d’Andorra, així com promoure el procés d’internacionalització de les empreses andorranes.

Per part del govern andorrà hi han participat el Cap de Govern, Antoni Martí, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, el secretari d’Estat per la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, la secretària d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez i la directora de l’ADI, Imma Jiménez. També hi ha assistit la directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Pilar Escaler, així com els líders dels clústers d’innovació i salut i benestar de la iniciativa Actua. La delegació també ha comptat amb la participació de 22 empreses andorranes, dels sectors de la salut, les noves tecnologies, l’alimentació, els serveis i el medi ambient.

En el discurs d’obertura, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya ha destacat les relacions històriques entre les dues regions i com les reformes endegades des d’Andorra els darrers anys, juntament amb l’entrada en vigor del CDI entre França i Andorra el passat 1 de juliol, han de permetre l’establiment de nous lligams en els àmbits econòmics i comercials entre Andorra i Midi-Pyrénées.

El Cap de Govern ha fet la clausura de l’acte conjuntament amb el president de la regió, Martin Malvy. En el seu discurs Martí ha destacat la voluntat del Govern d’Andorra de renovar, properament, aquest trobada franco-Andorrana al Principat.

El cap de Govern ha ressaltat que Andorra està compromesa amb el procés de reformes iniciat durant la darrera legislatura i que aquest és el camí que s’ha de seguir. Toni Martí ha manifestat que Andorra vol impulsar un equilibratge de les importacions franceses cap Andorra. El Govern d’Andorra ha recordat la importància de crear lligams entre la regió Midi-Pyrénées i les empreses andorranes per continuar enfortint l’economia del Principat. Durant el seu discurs el cap de Govern, també ha esmentat la importància del sistema educatiu francès i especialment de la ciutat de Tolosa per poder impulsar un marc de cooperació a nivell universitari, en aquest sentit ambdues delegacions s’han compromès a treballar de forma intensa durant els propers mesos.

Durant la jornada s’ha presentat el procés d’obertura econòmica duta a terme els darrers anys, així com els sectors de les noves tecnologies i la salut d’ambdós territoris. D’altra banda també s’han organitzat reunions i taules temàtiques, agrupant les empreses andorranes participants i representants i experts sectorials francesos. Aquestes reunions suposen una primera presa de contacte entre els actors d’Andorra i Midi-Pyrénées i permetent a les empreses andorranes conèixer millor el sistema econòmic de Midi-Pyrénées i  consolidar la seva estratègia sobre les futures accions de dur a terme amb la regió.

Paral·lelament i aprofitant el desplaçament a la ciutat de Tolosa, el ministre Saboya i l’ambaixadora Rodríguez, s’han reunit amb el prefecte de la Regió, Sr. Pascal Mailhos, amb qui han acordat la voluntat de continuar creant lligams entre la República Francesa i Andorra en temes com de les importacions comercials.