El nou passaport andorrà biomètric de tercera generació s’ha posat en funcionament incorporant les noves mesures de seguretat del sistema SAC (Supplemental Access Control), que el fan ser el més segur del món.

La secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, el secretari d’Estat d’Administració Pública, Antoni Rodríguez, i la directora comercial de la zona Europa de l’empresa Oberthur Technologies, Véronique Ménard, han presentat el nou passaport a la premsa. Ménard, ha explicat que la nova tecnologia incorporada fa que Andorra disposi del passaport més segur del món, que “no permet falsificacions i garanteix una seguretat total”. Ha indicat que actualment s’està treballant per implementar aquest passaport d’alt nivell en altres països, però que de moment només el disposa el Principat.

Amb l’entrada en vigor de les noves mesures de seguretat en el xip dels passaports per als països de la Unió Europea, resultava convenient adaptar-se a aquestes mesures de seguretat dels països de l’entorn, i per això el Govern ha decidit posar en funcionament el nou passaport biomètric de tercera generació.

Molné ha indicat que el nou document incorpora, en la pàgina de dades personals, una impressió amb làser i color sobre una base de policarbonat que permet la gravació de la fotografia en color, i que garanteix una millor conservació d’aquesta pàgina. A més, s’incorpora un xip i la pàgina es divideix en dues zones, una d’inspecció visual i l’altra de lectura automàtica.

Pel que fa al número del passaport, Molné ha explicat que els nous documents disposen del número de passaport, que variarà amb cada emissió de nou document per a un mateix titular, i que serà el número que s’haurà de fer servir per viatjar. Per a la resta de tràmits es conserva el número d’identificació personal que ja constava en els anteriors passaports. Així, a partir d’ara tots els passaports renovats seran amb les noves característiques, però el passaport actual segueix vigent fins a la seva data de caducitat.

Pel que fa als tràmits per renovar el document, Antoni Rodríguez ha anunciat que també ja està en marxa el nou sistema de cita prèvia, que serà vàlid per a la renovació del passaport i del carnet de conduir. Així, les persones que vinguin a renovar el passaport amb cita prèvia podran emportar-se el nou document en només 30 minuts.

Actua Actua
Author: Actua Actua