Una delegació d’Andorra, encapçalada pel cap de Govern, Antoni Martí, acompanyat pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya i l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytan, s’ha traslladat a la ciutat de Saragossa en visita oficial. La visita respon a la invitació que el president del Gobierno de Aragón, Javier Lambán, va fer al cap de Govern durant la reunió mantinguda a Andorra en el marc de la celebració de la Sessió Plenària de la Comunitat de Treball dels Pirineus.

L’objectiu de la visita passa per impulsar les relacions comercials i econòmiques i establir sinergies empresarials entre la regió aragonesa i Andorra, això com estrènyer les relacions bilaterals de proximitat. La delegació andorrana desplaçada a Saragossa la componen membres de la Iniciativa ACTUA i de l’ADI, així com alguns membres dels diferents clústers, representants de la Cambra de Comerç i d’Andorra Telecom, entre d’altres.

El programa de la jornada ha començat amb un esmorzar col•loqui sobre el procés d’obertura econòmica d’Andorra, que ha obert el president del Govern d’Aragó, Javier Lambán. A continuació el Cap de Govern ha ofert unes paraules, dirigides al públic assistent entre els quals es trobaven el president de las Corts d’Aragó, Antonio Cosculluela i el subdelegat del Govern Espanyol, Ángel Val Padilla. També estaven representats membres del Govern Aragonès, representants de les diferents administracions, de la Cambra de Comerç de la regió, organitzacions empresarials, membres del Departament d’Innovació i Investigació de la Universitat de Zaragoza, representants de la IDIA (Investigación, Dessarrollo e Innovación en Aragón) y de les Noves Tecnologies. També estaven presents representants del sector de la Salut, tant públics com privats.

Les paraules de benvinguda del Presidente de Aragón, Javier Lambán, s’han referit a la història d’Andorra i a la seva capacitat d’adaptar-se en els diferents contextos, en aquest sentit ha esmentat els importants canvis que el país està duent a terme els darrers anys i com són de determinants pel futur del Principat. Lambán ha expressat la seva voluntat per potenciar les relacions econòmiques i ha recordat la bona sintonia existent entre els dos territoris en l’àmbit de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).

En la seva intervenció, el cap de Govern, Antoni Martí ha expressat la necessitat d’estrènyer vincles econòmics, socials i culturals entre la comunitat autònoma d’Aragó i el Principat d’Andorra i com això passa per un millor coneixement d’ambdues realitats. Martí ha exposat el moment de canvi actual, la transformació d’una economia tancada i poc diversificada a disposar d’un sistema fiscal homologable i una legislació d’inversions estrangera aperturista i moderna. El cap de Govern ha afirmat que ara Andorra fa un pas decisiu amb la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea que permetrà al Principat la participació plena al mercat comú europeu. Antoni Martí ha conclòs expressant el seu desig que la jornada d’avui ofereixi l’oportunitat d’estrènyer els vincles i incrementar les relacions, no només comercials i econòmiques, sinó també culturals i humanes. En la seva exposició, el ministre Saboya ha presentat els canvis implementats a Andorra durant els darrers cinc anys, impulsant les polítiques enfocades a la diversificació econòmica i a atreure les inversions estrangeres. Saboya ha relatat la transformació d’Andorra cap a la transparència i la validació internacional en el marc regulador fiscal. També ha explicat com la posada en pràctica d’un model comparable i compatible s’ha cristal·litzat amb la signatura dels diferents convenis bilaterals i multilaterals. El ministre s’ha referit a l’obertura econòmica com un compromís de l’Executiu per fer d’Andorra un país obert, dinàmic i atractiu a la inversió estrangera i competitiu i homologat a les normes internacionals.

A continuació s’han dut a terme reunions de treball temàtiques entre membres de la delegació andorrana i els assistents de diversos sectors, com són l’educació, la salut, les noves tecnologies així com les reunions entre les dues cambres de comerç.

A la tarda estan previstes les visites institucionals al Palacio de la Alfajeria, a la seu del Govern d’Aragó i a la Plataforma Logística de Zaragoza.

Actua Actua
Author: Actua Actua