El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ha presentat, aquest dimarts 6 de febrer, el balanç d’indicadors econòmics de l’any 2017, que mostra com l’any 2017 les dades d’altes i baixes d’establiments han registrat la millor xifra històrica. Així, s’han obert un total de 987 establiments i se n’han tancat 497, el que suposa una creació neta de 490 establiments. En aquest sentit, el ministre ha assenyalat que aquesta dada dona continuïtat a la tendència de millora dels darrers anys i ha recordat que Andorra porta cinc anys consecutius de recuperació econòmica com demostren les dades d’evolució del PIB Nominal. 

Una taxa d’atur de l’1,7%

Per primera vegada s’ha presentat la taxa d’atur del país, elaborada amb l’enquesta de població activa, que permet homogeneïtzar la informació sobre l’atur i comparar-la amb altres països. La taxa d’atur ha evolucionat a la baixa des de l’any 2012 fins arribar a situar-se en un nivell molt baix, de l’1,7% al setembre del 2017. Aquesta dada, tal com ha mostrat el ministre, evidencia una recuperació del mercat laboral continuada, ja que va acompanyada de l’augment progressiu del nombre d’assalariats, l’increment de la massa salarial, la reducció del nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació i l’augment dels llocs de feina oferts. La taxa d’atur de l’1,7% situa Andorra en bona posició respecte a d’altres països com França i Espanya, que amb dades del 2016 tenien taxes del 9,4% i 17,3%, i respecte a la mitjana d’Europa (7,7%) i de l’OCDE (5,8%).

La inversió estrangera representa el 3% del PIB

Pel que fa a la inversió estrangera, el ministre ha avançat que les dades de tancament d’any es podran presentar en una roda de premsa específica en les properes setmanes. Amb les darreres dades, del mes d’octubre, es preveu poder assolir nivells similars en quant a inversions als anys 2014 i 2015. Així, el ministre ha calculat que el volum d’inversió estrangera se situarà a final d’any a l’entorn del 3% del PIB, un valor que Saboya ha considerat positiu.

Quant al volum d’inversió presentada, s’ha situat en 141 milions d’euros, la inversió autoritzada en 123 milions d’euros. La inversió formalitzada a octubre de 2017 se situava en 69 milions d’euros. No obstant això, la previsió és que la xifra augmenti amb el tancament de les dades.

Presentació del  ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, amb el balanç dels indicadors econòmics de l’any 2017.
 

Actua Actua
Author: Actua Actua