En el marc dels actes organitzats a Andorra pel ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat amb motiu de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, aquest dijous, 22 de juny, s’ha presentat una aplicació informàtica que permet conèixer, als particulars, el potencial d’aprofitament de l’energia solar a les cobertes dels edificis del país. Aquesta eina informàtica ha estat desenvolupada per l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) en el marc del projecte “Potencial d’aprofitament del recurs solar en cobertes d’edificis del Pirineu” i com a resultat de l’addenda signada a l’octubre del 2016 amb el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, en relació al conveni marc ja existent.

El cap de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, i el director de l’OBSA, Marc Pons, han presentat aquesta aplicació informàtica que aporta informació sobre la radiació que reben les cobertes del país, i genera una sèrie d’indicadors en relació als beneficis i l’interès energètic, econòmic i ambiental d’aquest aprofitament. Segons ha explicat Carles Miquel, la radiació solar que rep el país és àmpliament superior a la demanda energètica nacional. L’aprofitament de la radiació rebuda per les cobertes dels edificis permetria generar prop de 255 GWh a l’any d’electricitat, que se sumarien als 100 GWh/any que ja produeix Andorra amb l’aprofitament hidràulic i la valorització energètica de residus. Segons ha ressaltat el cap de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, l’aprofitament tèrmic d’aquesta radiació permetria cobrir abastament les necessitats tèrmics de l’aigua calenta sanitària. Cal tenir en compte que la instal·lació de plaques solars es pot beneficiar del programa de subvencions RENOVA i del programa de foment de la producció d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic, ofert pel ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

Per la seva banda, el director de l’OBSA, Marc Pons, ha explicat que el desenvolupament d’aquesta aplicació informàtica vol sumar-se i contribuir a la transició cap al nou model energètic per al qual està apostant el país. Pons ha matisat que actualment, l’aplicació només contempla les teulades dels edificis de 4 parròquies: Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Ordino i Sant Julià de Lòria per concentrar el major nucli de població del país. Segons Pons, a finals d’any o principi de 2018, la voluntat és abastar la resta de parròquies, en base als seus cadastres.

Actua Actua
Author: Actua Actua