Els projectes d’innovació d’Andorra han estat protagonistes aquest dijous 21 de novembre al Big Things 2019 que s’ha celebrat a Madrid, una trobada sobre analítica de dades, intel·ligència artificial i transformació digital, que ha reunit més de 2.000 persones, segons fonts de l’organització. El director de projectes d’Actua Innovació, Guillem Francisco, convidat per l’organització, ha presentat els projectes que s’estan treballant a Andorra com el Data Hub nacional, el laboratori de drons, l’anàlisi de les dades de consum de les transaccions amb VISA que fan els visitants del país i altres projectes de mobilitat i Big Data.

Francisco  ha recordat que durant el segle passat, l’economia a Andorra ha estat impulsada principalment per la indústria dels serveis, amb èmfasi en el comerç, el turisme i les activitats financeres. En aquest sentit ha assenyalat que “la modernització i la diversificació econòmica del país han estat una prioritat en els darrers anys, sent les transformacions tecnològiques i digitals d’aquests sectors més tradicionals un dels objectius principals per fer-los més competitius i innovadors” i ha recordat que “l’escala d’Andorra, com a microestat, pot resultar problemàtica quan es tracta de recursos (desenvolupament, investigació, economia, etc.), però alhora ofereix molts avantatges pràctics: proximitat entre les parts interessades, legislació flexible, agilitat a l’hora de crear, implementació de solucions, disponibilitat de dades i accessibilitat, etc”.

En aquest context, el director de projectes d’Actua Innovació ha explicat que “es va identificar un nínxol clau per millorar les competències d’Andorra: La creació del Data Hub, la plataforma nacional per centralitzar les dades generades arreu del país per diferents entitats públiques i privades”. Francisco ha destacat que “aquesta plataforma ofereix una visió única del país, proporciona un entorn analític avançat, fomenta eines innovadores per millorar i optimitzar la presa de decisions dels grups d’interès i crea un entorn tecnològic per a la col·laboració entre administració pública, empreses privades i investigadors”.

El director de projectes d’Actua Innovació ha estat acompanyat d’Óscar Martínez de ClearPeaks, amb qui s’està analitzat alternatives tecnològiques per a la implementació i el desplegament de Data Hub. De fet ja s’han considerat diverses tecnologies, arquitectures i models de desplegament i s’ha creat una plataforma basada en Cloudera que funciona en un núvol privat proporcionat per Andorra Telecom. A la xerrada s’ha parlat també de casos d’ús amb èxit habilitats pel DataHub. I és que aquestes diferents fonts d’informació, reunides i integrades, s’utilitzen per proporcionar eines d’anàlisi en temps real per a la visualització i el seguiment de dades d’hidrologia, meteorologia i neu per a un sistema d’alerta precoç de protecció civil i els equips de rescat.

El cartell del Big Things 2019 ha estat un dels millors dels darrers anys i ha comptat amb la participació de grans marques com Mercadona i Banc Santander, i de ponents de reconegut prestigi com Chema Alonso, director de dades de Telefònica.

Actua Actua
Author: Actua Actua