El primer fòrum d’oportunitats de negoci entre Andorra i Centreamèrica que ha tingut lloc aquest dimecres, 15 de març, a Andorra la Vella ha finalitzat amb un gran èxit de participació i ha servit per establir nous contactes empresarials bilaterals entre les dues regions.

La trobada empresarial ha estat organitzada per l’agència de promoció econòmica del Principat (ACTUA) i el Govern, amb el suport de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra. La jornada ha comptat amb la participació de representants diplomàtics (ambaixadors, ministres consellers d’Economia, consellers d’afers comercials…) de Costa Rica, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua i Panamá, tots ells membres del Sistema de la Integració de Centroamèrica (SICA), que han conegut de primera mà el procés d’obertura econòmica d’Andorra i els projectes de més d’una dotzena d’empreses andorranes. En total, s’han celebrat 36 reunions individuals (B2B) entre els representants de les societats del Principat i els diplomàtics dels països centreamericans.

L’encarregat d’obrir la jornada, ha estat el ministre d’Afers Exteriors d’Andorra, Gilbert Saboya, qui ha destacat els llaços d’amistat entre les regions i les oportunitats de negoci existents. Posteriorment l’ambaixadora de Costa Rica i coordinadora de Centreamèrica, Doris Osterlof, ha coincidit a destacar que “compartim molts valors i principis, bases per a una relació duradora” i ha pronosticat un creixement de la seva regió del 4,7% per a aquest 2017.

Tot seguit, el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica d’Andorra, Josep Maria Missé, ha presentat el procés d’obertura econòmica d’Andorra i les noves oportunitats de negoci generades. A tall d’exemple, Missé ha informat que la inversió estrangera directa va crear, entre 2012 i 2015, 1.041 llocs de treball i ja representa el 3,8% del Producte Interior Brut (PIB). Concretament, l’any 2016 es van formalitzar inversions per un valor superior als 97 milions d’euros. Missé també ha destacat alguns dels trets característics d’Andorra com el fet de tenir un PIB per habitat de 46.375 dòlars (la mitjana de la UE és de 37.691 dòlars), el baix índex de criminalitat i l’exemple d’integració existent al país on hi conviuen pacíficament residents de més de 100 nacionalitats diferents.

Els diplomàtics centreamericans també han presentat les oportunitats comercials i d’inversió als seus països corresponents. La cloenda del fòrum ha anat a càrrec de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán. La jornada ha finalitzat amb un dinar de treball que ha comptat amb la participació dels representants de la delegació andorrana i del SICA.