El Govern d’Andorra ofereix el certificat electrònic de ciutadà de forma gratuïta durant tot l’any 2018, amb una validesa de tres anys, per tal de fomentar-ne l’ús. Així ho han anunciat el secretari d’Estat de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Antoni Rodríguez, i el secretari general del Govern, Jordi Casadevall, aquest dilluns 12 de març del 2018 en una roda de premsa.

En el marc de l’aposta per la modernització de l’Administració i els avenços en matèria d’Administració electrònica, el Govern ha decidit apostar pel certificat electrònic com a eina útil i amb garanties de seguretat en les relacions del ciutadà amb l’Administració però també amb altres institucions o empreses.

En els darrers anys han augmentat els serveis en línia prestats per l’Administració i també els serveis demandats pel ciutadà. De fet, l’any 2016 es van fer el 18% dels tràmits on-line, i el 2017 aquests ja van pujar al 25% gràcies a l’increment de les possibilitats ofertes per l’Administració.

Per tal de donar més garanties a l’usuari, el Govern ha decidit apostar per l’eina del certificat electrònic com a mecanisme d’identificació del ciutadà i de seguretat de la integritat del document.

Amb el certificat electrònic es poden fer tràmits en línia amb plenes garanties jurídiques i es poden signar documents electrònics amb la mateixa validesa legal que amb la signatura manuscrita, fins i tot garantint la data de la signatura.

D’una banda, l’usuari i contrasenya del certificat electrònic servirà per autenticar-se en múltiples plataformes de manera legal. D’altra banda, amb una clau específica per a cada vegada, que es rep al telèfon mòbil, es poden signar documents electrònicament amb validesa jurídica.

El secretari general del Govern, Jordi Casadevall, ha destacat els avantatges que aporta el certificat electrònic per poder fer tràmits en línia. Es tracta d’una clau mestra que es podrà fer servir amb l’Administració i amb altres entitats, amb la clara voluntat que en un futur sigui una clau mestra útil amb multitud d’empreses i institucions.

El secretari d’Estat de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Antoni Rodríguez, ha explicat que l’autenticació a e-tràmits amb certificat electrònic es podrà fer a partir del mes d’abril per al portal tributari; a partir del juny també servirà per a l’espai empresa, i a partir del desembre a l’espai ciutadà. A més, ara ja es pot fer el dipòsit de comptes amb el certificat electrònic, i a partir del mes d’abril es podrà fer també el certificat d’habitabilitat; al juliol la reserva de nom comercial i a l’octubre l’obertura de comerç.

Així, l’ús del certificat electrònic per fer tràmits en línia i per signar documents té com a avantatges la immediatesa, el fet d’estalviar desplaçaments i temps, i per tant la reducció de l’impacte ambiental. A més, es tracta d’un mecanisme fàcil i segur i que es pot fer servir des de qualsevol dispositiu electrònic.

Text: Govern d’Andorra

Actua Actua
Author: Actua Actua