El cap de Govern, Xavier Espot, ha qualificat de “tot un èxit” la celebració de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que ha acollit aquest dimecres 21 d’abril Andorra a Soldeu. Així ho ha expressat durant la roda de premsa posterior a la celebració de la reunió plenària a la qual també hi ha participat la Secretaria General Iberoamericana, Rebeca Grynspan, i president de la República Dominicana, Luis Abinader.

Espot s’ha mostrat completament satisfet dels resultats de la Cimera amb la declaració final, els compromisos adquirits i els 16 comunicats especials que s’han acordat. Ha recordat que sota el mandat d’Andorra s’han celebrat un total de 21 reunions preparatòries i s’ha reprès la reunió de Ministres de Medi Ambient, després 11 anys sense fer-ho. Espot ha ressaltat amb especial èmfasi aquells acords que fan referència a la recuperació econòmica i social fruit de la pandèmia sempre sota el prisma de la sostenibilitat, a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.

Amb els acords adoptats, el cap de Govern ha assegurat que “s’avança cap a una resposta internacional unànime i comuna” a través del multilateralisme. En aquesta línia, ha subratllat la crida que han fet de manera conjunta tots els països de l’espai iberoamericà per assolir un accés universal a les vacunes contra la COVID-19. En aquest sentit, Espot ha ressaltat que la declaració inclou una demanda a la comunitat internacional i a la indústria farmacèutica per “afrontar la pandèmia de forma global i equitativa”.

Finalment, el cap de Govern ha tornat a reiterar que ha estat “un honor” per Andorra acollir la XXVII Cimera Iberoamericana a la vegada que ha suposat una “oportunitat i un repte”, ja que el país mai havia acollit un esdeveniment internacional d’aquestes característiques.

En el seu torn d’intervenció, Grynspan ha assenyalat que “mai” s’havia celebrat una cimera amb tanta participació dels països membres. “Ha estat tot un èxit: en la forma, presència i substància”. Per la seva part, Abinader s’ha expressat en la mateixa línia i ha insistit que sota el mandat de la República Dominicana se seguirà amb la feina feta perquè la dècada 2030 no sigui un temps perdut en relació a la lluita contra el canvi climàtic.

Text: Govern d’Andorra

Andorra Business
Author: Andorra Business

Andorra Business és l’agència de promoció i desenvolupament econòmic d’Andorra. Impulsar sectors clau per a la diversificació de l’economia, captar i acompanyar la inversió estrangera i local, donar suport a les empreses andorranes per ser més competitives, i facilitar l’aterratge al país de noves empreses, són algunes de les nostres prioritats.