Dimarts 12 de setembre del 2023

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Josep Maria Mas, ha presentat aquest dimarts 12 de setembre els resultats de l’Informe econòmic del 2022 en un acte que ha comptat amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot. El document repassa els esdeveniments econòmics més destacats de l’any 2022, tant a l’entorn exterior com a Andorra, amb un apartat específic per a cadascun dels principals sectors de l’economia, i dona una visió de les perspectives per al 2023.

L’economia andorrana va consolidar la recuperació durant l’any 2022, amb un creixement del PIB real, del 8,8%, una taxa cinc dècimes superior a la registrada el 2021. Aquest fort ritme expansiu, equiparable al que es va observar els anys anteriors a la crisi financera, va propiciar que en termes de volum es superés en un 4,6% el nivell de PIB del 2019, previ a la pandèmia. Comparat amb l’internacional, el dinamisme de l’economia andorrana durant el 2022 va ser notablement més intens que el d’Espanya, França i el del conjunt de la zona euro. De fet, el Principat va ser el segon país europeu que més va créixer, per darrere d’Irlanda.

El creixement econòmic del 2022 el van impulsar tots els grans sectors, tot i que amb diferències significatives. Destaca, en primer lloc, l’elevat dinamisme mostrat per la construcció, i també pels serveis, que van créixer amb molta força, liderats per les activitats vinculades al turisme, mentre que l’aportació de la indústria i del sector primari, va ser més modesta.

La necessitat d’un acord d’associació amb la UE

El cap de Govern ha defensat l’acord d’associació amb la UE com la via “per assentar les bases d’una economia més sòlida, sostenible i diversificada, que ofereixi llocs de treball més qualificats, d’alt valor afegit si volem actuar pensant en les possibilitats dels nostres joves de desenvolupar una carrera professional a Andorra”. Xavier Espot ha demanat als afiliats fer més pedagogia i difondre les bondats d’un acord que garanteixi la prosperitat econòmica i social d’Andorra.

Espot també ha defensat la necessitat de continuar sent atractius a través de l’Estratègia d’innovació, i amb mesures de suport al teixit productiu i als emprenedors, com el desplegament de la Llei de mesures per al treballador per compte propi, els programes d’acompanyament que impulsa Andorra Business i que van del creixement empresarial a la internacionalització, passant per la mentoria, la digitalització o la promoció de l’emprenedoria femenina, o la creació d’un ecosistema d’empreses emergents.

Share This Story, Choose Your Platform!

Andorra Business
Author: Andorra Business

Andorra Business és l’agència de promoció i desenvolupament econòmic d’Andorra. Impulsar sectors clau per a la diversificació de l’economia, captar i acompanyar la inversió estrangera i local, donar suport a les empreses andorranes per ser més competitives, i facilitar l’aterratge al país de noves empreses, són algunes de les nostres prioritats.