L’agència d’avaluació Fitch Ratings ha publicat aquest divendres a la nit el ràting d’Andorra i l’ha situat en A- amb perspectiva estable. És la millor nota que el Principat obté des que Fitch Ratings va començar a fer les seves avaluacions el 2015. Es recorda que en la seva darrera avaluació, al gener del 2022, la nota va ser un BBB+ i, ara, per primera vegada en la història Andorra obté un A- per part d’aquesta agència.

En el seu informe, els avaluadors reconeixen la resiliència de les finances públiques a les alteracions en el context global i la forta recuperació econòmica davant la crisi de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2. De fet, pronostiquen “un altre any de fort creixement econòmic en el 2022” amb la recuperació del sector turístic i, “per reflectir-ho”, revisen a l’alça la seva previsió del PIB real pel 2022 en un 7,6%, des del 5,2% anterior.

A més, a l’agència preveuen que a partir del 2022 “el balanç fiscal del Govern es converteixi en superàvit a mesura que continuï el fort impuls econòmic”. Aquests resultats fiscals destaquen “la gestió eficaç del Govern en temps de tensió econòmica”.

Pel que fa al percentatge d’endeutament respecte del PIB, Fitch Ratings assenyala que ha millorat “molt” en relació amb la seva estimació de principis d’any, que van situar en el 3,5% i que actualment se situa en un 1,1%. Una xifra que l’agència ressalta com a inferior al de la mitjana dels països als quals qualifica d’A-, afegint, a més, la previsió d’una caiguda progressiva del deute en termes generals.

En aquest sentit, l’agència també valora positivament la constitució de reserves internacionals dutes a terme pel Govern per millorar la resiliència davant possibles escenaris d’estrès. En tot cas, en el seu informe recorden que l’andorrana és una economia “sòlida” tot i la seva escala i apunten que “l’historial de prudència fiscal es reflecteix en un nivell baix de deute del Govern, que ha donat un ampli marge per respondre als recents xocs externs”.

En relació amb el context geopolític actual, Fitch Ratings indica que l’economia andorrana i el balanç governamental s’han mantingut “bastant aïllats” dels efectes de la guerra a Ucraïna. Precisament, l’agència preveu possibles inflacions inferiors a Andorra en comparació amb l’eurozona, gràcies, entre d’altres, als contractes de subministrament d’energia per part de FEDA. Complementen que “les grans reserves de l’empresa energètica estatal van permetre al Govern mantenir estables els preus de l’energia durant la temporada de calefacció”.

Finalment, els avaluadors posen en relleu la tasca d’Andorra per obtenir dades estadístiques mancants amb la publicació de les estadístiques de posició d’inversió internacional i de la balança de pagaments. Un fet, apunten, que “ha reforçat la nostra confiança en la solidesa de la posició exterior d’Andorra”.

Text: Govern d’Andorra

Share This Story, Choose Your Platform!

Andorra Business
Author: Andorra Business

Andorra Business és l’agència de promoció i desenvolupament econòmic d’Andorra. Impulsar sectors clau per a la diversificació de l’economia, captar i acompanyar la inversió estrangera i local, donar suport a les empreses andorranes per ser més competitives, i facilitar l’aterratge al país de noves empreses, són algunes de les nostres prioritats.