El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el secretari d’Estat per la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, han encapçalat aquest dimarts una delegació andorrana integrada per 16 representants empresarials en el marc del seminari celebrat a Lisboa sobre les Oportunitats econòmiques d’Andorra-Portugal. A la jornada, a la qual també ha assistit l’ambaixadora d’Andorra a Portugal, Maria Ubach, han participat 43 empresaris portuguesos, que han pogut mantenir 52 reunions bilaterals amb els representants empresarials andorrans.

El seminari, organitzat pel Govern d’Andorra, l’Agència per a la inversió i el comerç exterior de Portugal (AICEP) i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), ha servit per poder presentar Andorra com a país d’inversió. Saboya ha exposat el procés d’obertura econòmica d’Andorra i el projecte que s’està duent a terme en aquest sentit. Per la seva banda, Missé ha explicat els treballs de la iniciativa Actua com a element que s’encarrega de desenvolupar el projecte d’obertura econòmica. El secretari d’Estat també ha posat de relleu el treball que s’està duent a terme dins els clústers per afavorir la diversificació econòmica d’Andorra.

Els responsables governamentals han valorat positivament la gran quantitat de reunions entre empreses que s’han produït en el marc de la trobada, la qual cosa era un dels objectius principals, ja que es volia un contacte real entre empresaris andorrans i portuguesos. També han destacat el fet que empreses de recent creació hagin pres part d’aquesta missió econòmica, de manera que es reforça i es dóna validesa a tot el treball que es ve realitzant en el marc dels clústers de la iniciativa Actua.

Andorra compta fins a la data amb 5 sol·licituds d’inversió estrangera directa provinents de Portugal, un mercat que, tal i com han recordat Saboya i Missé, encara està lluny de les xifres d’Espanya i França. És per aquest motiu, i amb consciència del gran recorregut i potencial per seguir captant inversió estrangera directa portuguesa, que la missió econòmica ha volgut apropar la realitat andorrana a aquest mercat de proximitat.