El certificat electrònic, com a sistema d’identificació en línia única per a múltiples plataformes, té cada vegada més utilitats. Així ho han explicat aquest dijous, 26 d’abril, el secretari general del Govern, Jordi Casadevall, el director de Tecnologies de la Informació de FEDA, Daniel Fernández, i el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, que han informat que aquesta eina ja es pot fer servir per autenticar-se als webs de les dues parapúbliques.

El secretari general del Govern, Jordi Casadevall, ha explicat que el certificat electrònic és l’instrument que permet identificar-se en múltiples plataformes i també signar documents electrònicament, i fer-ho amb la màxima seguretat.

Així, el certificat electrònic comporta avantatges per als usuaris pel fet de no haver de tenir usuaris i contrasenyes diferents per a cada plataforma i perquè les garanties de seguretat fan que aquest tingui la mateixa validesa que la signatura manuscrita. A més, per fer determinats tràmits amb l’Administració o amb altres entitats permet fer-ho en qualsevol moment, fent servir un mecanisme fàcil i segur, evitar desplaçaments i per tant estalviar temps, i també reduir l’impacte ambiental gràcies a la disminució dels desplaçaments i de l’ús de paper.

Tot i que el certificat electrònic ja està en funcionament, les seves aplicacions s’han anat desenvolupant en els darrers mesos. D’una banda, el Govern amplia progressivament les gestions que es poden fer amb aquest sistema d’identificació, i de l’altra, es col•labora amb entitats públiques i privades perquè cada vegada s’hi sumin més organismes.

Actualment, tal com ha indicat Jordi Casadevall, ja es pot accedir a l’espai tributari del Govern per gestionar, per exemple, la declaració de l’IRPF. A més, es poden fer tràmits com el dipòsit de comptes o el certificat d’habitabilitat.

En els propers mesos, l’accés a l’espai empresa i a l‘espai ciutadà del web www.e-tramits.ad també es podrà fer per aquesta via, i els tràmits disponibles s’aniran ampliant.

A més, FEDA i Andorra Telecom han volgut apostar per aquest projecte i aquest dijous han presentat les utilitats que té el certificat electrònic en els seus webs.

El director de Tecnologies de la Informació de FEDA, Daniel Fernández, ha explicat que el certificat electrònic permet accedir ja com a usuari al web de FEDA, associant el compte a l’NRT de cada ciutadà. A més, està previst que les factures enviades per FEDA per correu electrònic se signin amb certificat electrònic, de manera que s’aporta autenticitat al document, garanties que el document no ha estat modificat i es garanteix el no rebuig. Igualment, en els propers mesos també les comandes als proveïdors estaran signades amb aquesta eina.

Per la seva banda, el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, ha explicat que també s’han volgut sumar al projecte i n’ha destacat el mecanisme senzill que s’ha fet servir. Així, amb el certificat electrònic es pot accedir a l’espai client i es poden fer diverses gestions. D’una banda, es poden gestionar les ofertes de telefonia mòbil (canvi de forfet, activació i desactivació del forfet roaming, contractació de dades extres…), i de l’altra, es pot modificar l’oferta de televisió quan ja es té contractat Movistar+. A més, amb el certificat electrònic es poden consultar els consums i les factures en qualsevol moment.

A més de les parapúbliques, tots els comuns ja han començat a treballar per integrar el certificat electrònic, i en el cas del Comú de Canillo, ja és l’eina necessària per accedir a tots els tràmits que ofereix en línia. En l’àmbit privat, cada vegada hi haurà més empreses que s’hi aniran afegint, i de moment ja es compta amb Crèdit Andorra que ha estat l’empresa privada pionera en aquest àmbit.

Per tal de fomentar l’ús del certificat electrònic, tal com ja es va anunciar, el Govern l’ofereix gratuïtament a tots els ciutadans durant el 2018 i amb una validesa de tres anys. Per aquest motiu, Jordi Casadevall ha animat a què els ciutadans el demanin al servei de tràmits del Govern o dels Comuns i comencin a conèixer-ne les utilitats, que cada vegada seran més.

Text: Govern d’Andorra