Els ministres d’Exteriors de la Conferència Iberoamericana han adoptat aquest dijous, 7 de desembre del 2017,  una declaració política en la que agraeixen i donen suport a la candidatura andorrana per acollir la Cimera de Caps d’Estat i de Govern al 2020 i així agafar el relleu a Guatemala al capdavant de la Secretaria Pro Tempore d’aquest organisme durant el període 2019-2020. La ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, ha celebrat el suport de la comunitat iberoamericana a Andorra i ha traslladat als seus homòlegs l’honor i la responsabilitat que suposa pel Principat acollir la Cimera i poder guiar l’acció de la Conferència Iberoamericana durant dos anys.

Tot i que la candidatura no quedarà validada definitivament fins a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern prevista per al novembre de l’any que ve, el compromís adoptat avui, en el marc de la Reunió de Ministres d’Afers Exteriors de la Conferència Iberoamericana que ha tingut lloc a la Antigua, Guatemala, permetrà al Principat iniciar els treballs preparatius d’aquest important repte.

En la seva intervenció, la ministra Maria Ubach, ha agraït les aportacions de Guatemala en torn al tema triat per a la pròxima Cimera: “Una iberoamèrica pròspera, sostenible i inclusiva”. També ha destacat els avenços de la SEGIB en diverses àrees clau, com són l’enfortiment de la cooperació iberoamericana i les accions relacionades amb la mobilitat acadèmica a Iberoamèrica, uns projectes sobre els quals Ubach ha apuntat que Andorra hi participa de manera molt activa.

Els ministres aplegats a Guatemala també han destacat la gran tasca de visibilitat de la cooperació iberoamericana gràcies a la campanya de comunicació “Diferentemente Iguales”, a la qual Andorra es va adherir el passat mes d’octubre.

Durant la seva estada a La Antigua, la ministra Ubach ha pogut trobar-se en reunió bilateral amb el ministre d’Afers Exteriors i Cooperació espanyol, Alfonso Dastis, al qual ha agraït el suport espanyol a la candidatura andorrana. Els dos homòlegs han tractat l’estat de les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea. La ministra Maria Ubach, ha apreciat el suport d’Espanya en aquest procés d’acostament.

La ministra Maria Ubach també ha mantingut una reunió de treball amb la ministra de Relacions Exteriors de Colòmbia, María Ángela Holguín, a la qual ha expressat la voluntat de reforçar la cooperació bilateral. Les dues ministres han tractat la possible visita del president colombià a Andorra, Juan Manuel Santos Calderón, convidat pel Cap de Govern, Antoni Martí, el passat mes de setembre.

Text i foto: Govern d’Andorra