La sala d’actes del Centre de Formació Professional d’Aixovall ha estat l’escenari aquest dimarts, 11 de desembre, de la final de la tercera edició del projecte Tàndem d’Actua, on els estudiants d’FP s’han enfrontat a diversos reptes d’innovació plantejats per Andorra Telecom, Gamma Management i VallmedicVision. L’equip guanyador ha estat Free Wifi, que ha estat triat pel jurat com el projecte que millor resolia el repte plantejat per Andorra Telecom.  
 
En aquesta tercera edició de Tàndem, han participat 72 alumnes, tutelats per 12 docents, i han treballat els següents reptes: Andorra Telecom demanava als alumnes treballar iniciatives per innovar en l’oferta de telefonia mòbil de prepagament per tal d’arribar a més clients. (Aquest és el repte que ha treballat l’equip guanyador); VallmedicVision volia idees per conscienciar la població andorrana per evitar l’ús abusiu de les pantalles digitals amb la finalitat de reduir la incidència de la miopia; i Gamma Management pretenia millorar la relació d’aquesta empresa de recursos humans amb els seus clients, que són empreses i candidats.
 
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha destacat el bon futur que els espera als estudiants de Formació Professional del país i ha recordat que “el 95% dels alumnes acaba trobant feina”. En quant al projecte Tàndem, ha assenyalat que “va néixer del sistema educatiu andorrà i està plenament consolidat. La voluntat del Govern és eixamplar aquesta experiència i tenim dos fronts oberts, que se sumi al sistema educatiu francès. De fet ja han participat com a observadors en aquesta tercera edició. I també volem que arribi a la Universitat d’Andorra perquè la innovació no és tan sols de la Formació Professional, sinó que tots els titulats, siguin del nivell que siguin els haurien de donar aquestes eines per a la innovació, i diferents professors també ja han estat treballant”.
 
Per la seva banda, el líder del clúster d’Educació d’Actua, Ferran Costa, ha destacat la consolidació de Tàndem i ha explicat que “es tracta de resoldre problemàtiques que tenen les empreses i que els hi cal un componen innovador per donar sortida a un problema que ells tenen. El que es busca és activar la emprenedoria i la innovació”. Ara l’objectiu és que els projectes plantejats pels alumnes siguin una realitat i que les empreses els puguin materialitzar.
 
Els premis
L’equip guanyador de la final gaudirà d’un dia de treball amb experts a les instal·lacions del Barcelona Tech City, i els dels reptes de cada empresa rebran un forfet de tres mesos del pla que ja tinguin (Andorra Telecom), un curs de formació en comunicació (Gamma Management) i una revisió oftalmològica gratuïta (Vallmedic).
 
El jurat d’aquesta tercera edició estava format pel director d’FP, Formació d’Adults i Recursos Educatius, Joaquim Torredà, la directora d’Actua Empresa, Judit Hidalgo, Joan Ras (Induct), Natàlia Sorokina (Professora CFP), Sergi Valls (Vallmedic), Ludovic Manzano (Andorra Telecom) i Pere Montes (Gamma Management).
 
Edicions anteriors
Tàndem té per objectiu implicar la comunitat educativa d’FP d’Andorra amb projectes innovadors que es desenvolupin a les empreses, potenciar el talent dels alumnes, augmentar les oportunitats laborals dels joves, millorar la transferència de valor entre els centres d’FP i les empreses, i a la vegada, incrementar la competitivitat de les empreses.
 
La primera edició de Tàndem va finalitzar el mes de maig del 2017, amb la presentació de tres propostes dels alumnes d’FP que donaven solucions diverses al repte plantejat per Perfumeria Júlia que consistia en analitzar el comportament dels clients per poder millorar les experiències als seus establiments. Finalment el projecte guanyador va ser una aplicació que permetia captar la informació dels clients gràcies a un mètode que combina tecnologia NFC, Wifi i Bluetooth. Van participar 11 alumnes, dirigits per cinc docents, i amb la implicació d’una única empresa.
 
A la segona edició de Tàndem els alumnes de formació professional van haver de fer front als reptes plantejats per les empreses: Dermandtek, amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la prevenció i la necessitat de fer revisions per prevenir el càncer de pell; Hotels Plaza, que volia oferir una experiència regal personalitzada als seus clients; i Inlingua que proposava la creació d’un projecte atractiu d’immersió lingüística durant els mesos de juliol i agost adreçat a adolescents. Finalment, d’entre els cinc projectes finalistes, el guanyador plantejava la creació d’una aplicació i un sistema de punts de fidelització que permet al client gaudir d’avantatges i activitats exclusives en les instal·lacions de l’hotel. En aquesta edició van participar la totalitat dels alumnes del Centre de FP (61), tutelats per 11 professors, i van treballar reptes plantejats per tres empreses.
 
Tàndem, la comunitat oberta d’innovació
Tàndem és un projecte que s’emmarca en el Pla Estratègic de Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà (PERMSEA) que ha impulsat Actua i el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra. Respon a la necessitat de desenvolupar un model propi que fomenta la innovació i l’esperit emprenedor en l’àmbit de l’FP al país. Consisteix en introduir espais d’aprenentatge a través dels quals empreses i entitats col·laboradores es troben amb el Centre de Formació Professional d’Aixovall per generar valor econòmic i social. Tàndem és, de fet, una comunitat d’innovació oberta on professionals, do­cents i estudiants interactuen per donar resposta a reptes reals i significa­tius presents a les empreses i a la societat andorrana en general.
 
Web del Projecte Tàndem