Els patrons de la Fundació Actua Tech han presentat aquest dimarts la nova entitat als membres del clúster d’Innovació de la iniciativa Actua, que s’ha reunit al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. La presentació ha anat a càrrec del secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, del director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, del director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, i del rector de la Universitat d’Andorra, Daniel Bastida.

El secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, que ha presentat l’acte, ha explicat el repte que suposa integrar en una mateix entitat els “dos principals motors tecnològics del país”, com són Andorra Telecom i FEDA, amb el centre de coneixement que és la Universitat d’Andorra, una col·laboració “que no s’havia produït mai”. Missé ha recordat que la Fundació neix per desenvolupar el projecte d’”Smart Country” amb dos eixos principals: donar solucions a la mobilitat i a la gestió de l’anomenat “big data”. També ha subratllat que a mig termini els quatre patrons de la Fundació han de donar pas a un total de sis amb la incorporació de privats.

Moles ha precisat que la Fundació ha de servir per conèixer com emprar millor la tecnologia de les dades en temps real a l’hora de dimensionar la mobilitat, fent servir mètodes segurs i fiables. En aquest sentit, s’ha referit a la utilitat de les simulacions a l’hora de dimensionar infraestructures com els pàrquings o en l’àmbit del transport públic. Missé ha resumit que “cal entendre bé el model de mobilitat per donar sortida a projectes que puguin ajudar a aquesta mobilitat” de cara al futur.

Nadal s’ha referit a la necessitat d’“acumular de manera ordenada i intel·ligent molta informació”, oferint la possibilitat d’emprar els sistemes d’emmagatzematge a tot el teixit empresarial del país. Així s’està fent, tal i com ha indicat, amb la plataforma ‘Andorra Go!’, que vol continuar evolucionant amb els darrers avenços tecnològics.

Bastida ha posat de manifest la importància que l’UdA col·labori estretament amb la Fundació des d’una perspectiva de gestió i transferència de coneixement.

Pel que fa a l’estratègia amb els actors de la Fundació, en el cas d’Andorra Telecom aquesta passa per sumar els esforços d’Actua Tech a l’hora de diversificar l’activitat i incloure el concepte de responsabilitat pública, paral·lelament a la consolidació dels serveis existents de la pròpia societat. A més, es vol continuar impulsant el concepte d’Smart Country a través de l’Andorra Wifi i de l’aplicació Andorra Go!.

Feda, per la seva part, que té per objectius obtenir el millor cost de l’energia possible per potenciar la competitivitat del país i produir més energia a Andorra, també vol proporcionar, gràcies a la sinergia amb Actua Tech, un major nombre de serveis als ciutadans d’Andorra.

La Universitat d’Andorra, com a institució pública d’ensenyament superior i de recerca al servei del país, podrà aportar coneixements i relacions institucionals en l’àmbit de projectes tecnològics innovadors que tinguin un impacte positiu a Andorra. A més, Es podrà beneficiar de coneixements, projectes i relacions que millorin la missió formativa i de recerca de la mateixa universitat.