El cap de Govern, Antoni Martí, i el secretari d’Estat per la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, han participat aquest divendres a la 2a Trobada Anual de Clústers de la iniciativa Actua, a la qual han participat un centenar d’empresaris. Martí ha recordat l’important avenç pel que fa a “l’obertura econòmica i també mental” de la societat andorrana cap al nou marc que “aposta per la diversificació de l’economia de debò, sense hipocresies”, a través de l’adquisició dels drets econòmics “des del primer dia”.

Aquest fet ha possibilitat, segons Missé, l’entrada de fins a 965 sol·licituds d’inversió estrangera des de l’entrada en vigor de la llei que ho possibilita, així com l’aprovació de 862 projectes, que sumen un total d’inversió autoritzada de 63 milions d’euros, segons les darreres xifres recollides.
El cap de Govern ha valorat positivament la participació als clústers de 477 persones, així com més de 300 empreses, durant les 40 sessions de treball celebrades. D’altra banda, Martí ha anunciat la voluntat de poder desplegar durant la propera legislatura una xarxa d’agregats econòmics a les ambaixades que permetin fer possible l’establiment de lligams més sòlids per a la captació d’inversió estrangera i també l’expansió de les empreses andorranes a l’estranger.

Missé ha fet un repàs de les accions més importants dutes a terme aquest any. En aquest sentit, ha recordat com la iniciativa del Google Business Photos ja compta amb més del 90% dels comerços adherits, una acceptació que fins i tot ha superat les expectatives inicials. D’altra banda, durant aquest any també s’ha posat a disposició dels privats la infraestructura mèdica, s’ha desplegat l’Andorra Wifi, s’ha creat el portal Actua.ad, s’ha desenvolupat el Google Snow Mobile i s’han creat els clústers de cosmètica i bellesa, i de e-Health.
 

A més, segons ha detallat Missé, s’han impulsat altres accions directes per donar suport als empresaris, com és el cas del l’entrada de la Llei de marques i patents, la Llei de societats, o la missió a Portugal. Paral·lelament, l’Actua Corner ha consolidat el suport directe i personal a l’empresari. Essent un punt unificador de totes les consultes, ha registrat un increment del 40% de les mateixes respecte al 2013. Missé ha atribuït aquest fet a la visibilitat de la nova oficina a l’edifici administratiu del Govern, un fet que ha motivat consultes espontànies des del primer dia, a banda de les programades.
La Trobada Anual de Clústers ha comptat amb tots els participants dels diferents clústers, així com amb el president fundador d’Infonomia, Alfons Cornella, que ha impartit una “xerrada motivacional”.

L’Alfons Cornella ha destacat la importància de col·laborar i cooperar en la innovació plasmant-ho en casos reals. Amb l’objectiu de dinamitzar la trobada i fer partícips als assistents, s’han dut a terme diverses activitats. Entre aquestes, s’ha elaborat un mapa d’actius de les empreses col·laboradores dels clústers.

Com a conclusió, la responsable de diversificació econòmica de la iniciativa Actua, Imma Jiménez, ha agraït la participació i la suma d’esforços des dels diferents clústers, impulsats des d’Actua.