L’onzena trobada del clúster innovació d’Actua ha tingut lloc aquest dimarts amb la participació d’uns 50 membres. La trobada que s’ha celebrat a la sala d’actes del comú d’Escaldes-Engordany ha girat al voltant de les empreses de recent creació, dels emprenedors i del rol de l’administració i del país en donar suport a aquest tipus d’activitat.

L’emprenedor Alex Puig ha iniciat la ronda de presentacions aportant la seva visió sobre els aspectius positius i negatius que Andorra ofereix per la creació de negocis de caràcter innovador. També ha explicat el seu concepte de l’administració del futur, on aquesta hauria de desenvolupar una tasca similar a un “centre de facturació”, fet que permetria que les empreses es dediquessin a la seva activitat real, i que no dispersessin esforços en tasques administratives i de suport, que tenen poca concordança amb l’activitat real de les empreses. Finalment, Alex Puig, ha remarcat la necessitat de potenciar els tràmits online, situar els costos d’establiment d’una empresa en 0€, que les empreses amb caràcter innovador puguin disposar d’una comptabilitat simplificada i potenciar realment la captació de talent.

A continuació, Jordi Pla soci de l’empresa Inpulsa, ha explicat la metodologia KEI (knowledge expertice innovation) que aplica en els processos de innovació així com els 4 elements, o hèlix que considera necessaris en una societat pel desenvolupament empresarial: administració, empresaris, treballadors i formadors.

La ronda de presentació de projectes de recent creació a Andorra s’ha iniciat amb la presentació a càrrec dels fundadors de l’empresa 468km2, Albert Fontbona i Toni Saldes. Durant la presentació, han presentat la marca de roba esportiva outdoor, i el projecte de creixement de l’empresa per als propers mesos. 468km2 té el repte d’esdevenir una marca de referència en l’esport aeròbic. La roba de 468km2, es pot comprar per internet i a les botigues d’esport d’Andorra des del passat mes de setembre. Actualment es troben a la recerca de nous inversors per créixer i donar a conèixer la marca en nous mercats.

La següent presentació ha tingut com a protagonista l’emprenedor Guillem Viladomat, que ha explicat el projecte que està desenvolupant des de l’empresa Alpify. Es tracta d’una eina de que facilita el rescat en muntanya, mitjançant la geocalització de les persones a través d’una aplicació per a dispositius mòvils. En aquelles zones on l’aplicació està desplegada, aquesta enllaça directamente amb el centre associats al 112, facilitant així l’acció dels equips de rescat. L’aplicació està desplegada actualment a Andorra, País Basc, Aragó i La Rioja, i es troben en ple procés d’expansió internacional.
Per concloure la ronda de presentacions, l’empresa ISSE ha explicat el seu projecte d’alcholimetres. Es tracta d’un producte destinat a millorar la seguretat vial, que incorpora com a element diferenciador de la resta de competidors el sistema biomètric de mesura.

La responsable de Diversificació Econòmica d’Actua, Imma Jimenez, considera que és remarcable que el clúster d’innovació s’hagi realitzat per primera vegada fora de les dependències de Govern, i en un format  diferent als anteriors. Jimenez ha remarcat, que la voluntat d’ara en endavant és continuar treballant per portar els diferents clústers més aprop dels empresaris, i que cada cop sigui la iniciativa privada qui els lideri el major grau.

Per la seva banda el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, ha valorat molt positivament aquesta nova sessió. Missé ha fet èmfasi en el fet que el clúster serveixi perquè empreses de nova creació presentin els seus projectes i que, a la vegada, el treball efectuat en el clúster serveixi perquè les empreses puguin realitzar sinergies i projectes i conjunts, així com perquè potencials socis inversors tinguin informació de primera de mà sobre les possibilitats d’inversió en determinats projectes.
 

Actua Actua
Author: Actua Actua