El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, el líder del clúster d’Educació d’ACTUA, Ferran Costa, i el director general de Perfumeria Júlia, Jaume Vivó, han presentat aquest dilluns al centre de Formació Professional (FP) d’Aixovall el projecte Tàndem, que està impulsat per l’agència de promoció econòmica d’Andorra, ACTUA.

Segons ha explicat Jover, Tàndem té per objectiu implicar la comunitat educativa d’FP d’Andorra amb projectes innovadors que es desenvolupin a les empreses. Per al ministre d’Educació i Ensenyament Superior, el model escollit estimula les competències de la FP del S. XXI, potencia el talent dels alumnes, augmenta les oportunitats laborals dels joves, millora la transferència de valor entre els centres d’FP i les empreses, i a la vegada, incrementa la competitivitat de les empreses.

Per la seva banda Ferran Costa, ha recordat que es tracta d’un projecte impulsat pel clúster d’Educació d’ACTUA que ell lidera i ha destacat que “és un exemple de col·laboració entre el sector públic i privat”. Per a Costa, la posada en marxa de Tàndem “és la mostra que s’ha aconseguit crear les condicions necessàries per poder acompanyar tot el procés”, i ha destacat “l’encomiable predisposició de totes les parts”. Per al líder del clúster d’Educació d’ACTUA, “Tàndem ha de servir per generar i retenir el talent, també en l’àmbit de les competències professionals”.

En aquest sentit, el director general de Perfumeria Júlia, Jaume Vivó, ha explicat que “el projecte Tàndem és una oportunitat de trencar les barreres empresa-escola, amb l’ambiciós objectiu que aquest intercanvi de visions diferents sigui enriquidor per ambdues parts”. A més, espera que al finalitzar tot el procés, “en resulti una eina  similar a un ‘Big Data’ que ens permeti conèixer millor el nostre client, les raons que el mouen a visitar o comprar en un dels nostres punts de venda, i així ajustar-nos a les seves expectatives, tot  millorant la seva experiència de compra”. Vivó també s’ha mostrat convençut que servirà “perquè els estudiants tinguin una visió més real de la vida laboral i alhora la nostra empresa podrà ser més propera als nostres clients gràcies a l’aportació d’aquests joves”.

Un tàndem de talent andorrà i empreses amb valor afegit

Alumnes de segon curs del Diploma d’Ensenyament Professional, independentment de la branca formativa que cursin, participaran en aquesta experiència pilot impulsada per ACTUA. Els estudiants podran desenvolupar les seves idees acompanyats per professors i professionals de l’empresa escollida, Perfumeria Júlia, a fi de proposar solucions innovadores que responguin als reptes de negoci que planteja l’empresa.

A més, totes les parts sortiran beneficiades, perquè Tàndem no només potencia les competències transversals de la FP a través de projectes reals d’innovació, contribuint així a augmentar l’ocupabilitat dels estudiants, sinó que també fomenta la permeabilitat de les empreses al talent creatiu que existeix als centres d’FP d’Andorra. Tot gràcies a un model propi que fomenta, de forma organitzada i sistemàtica, la innovació i l’emprenedoria als centres d’FP.

Al maig, l’Innovation Event

La prova pilot finalitzarà en acabar aquest curs, i els dies 22 i 23 de maig tindrà lloc l’Innovation Event, quan els alumnes presentaran els projectes que han treballat amb els professors i el tutor de Perfumeria Júlia. L’objectiu és que Tàndem ja estigui consolidat de cara al proper any acadèmic.