El Govern ha fet balanç de l’impacte de la llei d’inversió estrangera. En total, s’han produït aquest primer trimestre del 2014 sol·licituds d’inversió estrangera amb una inversió inicial de 17,5 milions d’euros. Amb aquesta xifra el volum total de la inversió estrangera se situa en els 63 milions d’euros des de l’entrada en vigor de la Llei, el juny del 2012.
 
 Aquestes sol·licituds han derivat en aquest primer trimestre en la constitució o adquisició de 83 societats i en 43 obertures de negocis.

Des de l’aprovació de la llei d’inversió estrangera s’han produït un total de 237 obertures de negoci, 189 de les  quals corresponen a comerços de nova creació i 48 adquisicions. Igualment s’han creat un mínim de 209 llocs de treball inicials, tot just en el moment de constitució de la societat.
El ministre Portaveu, Jordi Cinca, ha explicat en roda de premsa que la Iniciativa Actua publicarà trimestralment les dades d’inversió estrangera, de l’impacte sobre l’economia andorrana i del procés d’acompanyament de la mateixa iniciativa. Aquestes fitxes inclouran a més informació qualitativa sobre el grau de satisfacció dels inversors amb l’acompanyament.

En total, des de l’obertura al capital estranger, la Iniciativa Actua ha donat suport a la instal·lació a Andorra de 63 societats. Els inversors valoren molt positivament el procés d’acompanyament i el puntuen amb una nota del 3,3 per cent en una escala de l’1 al 4. Les enquestes demostren unes xifres d’èxit molt superiors en els casos en els quals l’empresa ha comptat amb suport d’Actua. No només ha assessorat aquelles que comporten un major volum d’inversions, sinó que ha  aconseguit que un 63 per cent dels empresaris atesos acabin constituint un comerç, un percentatge que baixa fins el 28 per cent en els casos en que no s’ha requerit l’ajut d’Actua.

Les fitxes també posaran de relleu les observacions expressades pels empresaris. Així, sol·liciten l’establiment d’un punt de contacte únic amb l’administració, demanda que es cobrirà amb la instal·lació d’un punt d’atenció a la planta baixa de l’edifici administratiu. Altres demandes són que els tràmits es puguin efectuar en anglès, que s’estableixin convenis de no doble imposició amb Alemanya i el Regne Unit o la millora de les comunicacions.

Descarrega’t informe inversió estrangera del 2013