També té un vessant formativa i potencia el treball conjunt de les empreses de l’àmbit de la muntanya, l’administració pública i les entitats de recerca i innovació.
Qui conforma la Casa de la Muntanya?
L’espai compta amb un equip format per més d’una dotzena de persones de diferents àmbits. Alguns d’ells tan diversos com els següents:
- L’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya d’Andorra (EFPEM)
- L’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA)
- El Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA)
- L’Associació de Guies de Muntanya, el clúster d’Esports d’Actua, el Comú d’Ordino, el ministeri de Medi Ambient, Andorra Turisme, les estacions d’esquí del país, i representants de diverses empreses d’esdeveniments esportius, entre d’altres.
Com és Casa de la Muntanya?
La Casa de la Muntanya ocupa dos espais: l’espai interactiu i d’exposició situat a la primera planta, i l’espai de treball col·laboratiu “El Cim” situat a la segona planta, ambdues emplaçades dins les dependències de Casa Ferino al centre vila d’Ordino.
Compta amb un espai interactiu amb zones temàtiques destinat a explorar, interpretar i divulgar informació referent a la muntanya. Amb aquest objectiu, la sala compta amb diversos mitjans audiovisuals i tecnològics que permeten als visitants interactuar amb els continguts.
Les cinc zones temàtiques:
Pantalles tàctils
Quatre pantalles tàctils destinades a la consulta de continguts diversos, entre els quals destaquen informació d’interès sobre el medi natural d’Andorra, una guia de seguretat i bones pràctiques en activitats de muntanya, divulgació de fenòmens de neu i allaus, un visor de la xarxa de camins i senders d’Andorra, jocs i activitats d’educació ambiental, entre d’altres continguts.
Mur interactiu
Zona destinada a l’ambientació amb projeccions d’escenaris naturals de gran format que ofereixin una experiència immersiva al visitant. Es preveu la instal·lació de sistemes experimentals que permetin la interacció entre el visitant i el mur. Actualment al mur s’hi projecta un curt amb panoràmiques de les muntanyes d’Andorra.
Espai multimèdia
Secció de projecció concebuda com poder visualitzar documentals relacionats amb la muntanya.
Maqueta 3D
Projeccions de diferents capes d’informació sobre una maqueta 3D d’Andorra que facilita la interpretació de la orografia i l’ús de les diferents zones del país, així com la integració de simulacions i visualitzacions d’anàlisi espacial. Es preveu l’experimentació amb diferents sistemes d’interacció entre visitant i maqueta. Actualment es pot explorar els diferents ecosistemes d’Andorra en una projecció de 6 minuts de durada.
Espai VR
Ulleres de realitat virtual que permeten explorar el territori de forma immersiva, per explorar els cims dels pic més alts d’Andorra, els estanys menys coneguts o el caliu dels refugis de muntanya.
Al mateix temps, l’espai pot acollir exposicions itinerants i muntatges artístics relacionats amb la muntanya i totes les seves dimensions, pels quals es poden adaptar els continguts de les diferents zones que conformen l’espai.
Actualment s’exposa l’obra SON HÀBITATS, una composició sonora i sensorial dels principals ecosistemes de muntanya (alpí, forestal, rural i aquàtic).
Un espai de promoció i difusió de l’oferta d’activitats de la muntanya
La Casa de la Muntanya és un espai de promoció i difusió de l’oferta d’activitats de la muntanya, des d’una aproximació innovadora i basada en les noves tecnologies. Un espai que també ajudarà a promocionar la candidatura d’Andorra a ser el primer país del món reconegut per la UNESCO com a territori 100% Reserva de la Biosfera. També es vol que esdevingui un punt de trobada entre usuaris i col·lectius relacionats amb la muntanya i les seves pràctiques esportives, essent la Casa de la Muntanya el centre de recepció i informació dels participants i dels seus acompanyants durant grans esdeveniments. Un exemple serà quan se celebrin les proves de l’ANDORRA MULTISPORT FESTIVAL, on s’espera la participació de centenars d’esportistes.
La Casa de la Muntanya és un espai de co-creació que permetrà generar sinèrgies i projectes conjunts entre empreses dedicades a l’àmbit dels esports de muntanya, l’administració pública i els usuaris finals. També s’inclou part dels projectes que es treballaran amb GSIC-MICROSOFT així com amb empreses del país i d’internacionals.
A més potenciarà la transferència del coneixement de la muntanya a múltiples nivells, des de la tecnificació especialitzada, fins a la sensibilització ambiental dels més menuts, en un entorn idoni com és l’espai de creació i exposició dels projectes.
Tenir el negoci a Andorra no només té beneficis a nivell fiscal. També és més fàcil la burocràcia i projectar-te a nivell internacional. Precisament Andorra Business m’ha ajudat en aquest procés per fer conèixer els meus productes fora del Principat.
Vam decidir crear la empresa a Andorra per les seves característiques naturals privilegiades que el converteixen en un país emblemàtic, la seva seguretat, la seva correcta pressió fiscal, i perquè creiem que té un gran potencial per esdevenir un important hub sanitari europeu.
Vam triar venir a Andorra arran de la pandèmia de la Covid i veure que per al nostre projecte podíem muntar un estudi de producció audiovisual i de doblatge al país i treballar internacionalment. A més viure a Andorra és una meravella per als nostres fills per l’entorn i per la gran seguretat.
Andorra és un lloc ideal on treballar i establir una empresa. És un país encantador i familiar, amb un entorn natural espectacular i una gran calma, en el que sorgeixen moltes oportunitats de negoci i on, a més, és molt fàcil solucionar totes les problemàtiques que van apareixent.
Vam venir a Andorra perquè ens encantava la muntanya, perquè teníem Espanya i França a prop, i sobretot pel marc de seguretat excepcional que ofereix el Principat. Estem molt contents de seguir comptant amb el suport d’Andorra Business, ja que gràcies a ells hem pogut establir molts vincles comercials amb empreses internacionals.
Andorra té diversos avantatges que vam valorar molt en el moment de decidir establir-hi l’empresa, com són la seguretat, la legislació i l’estabilitat política. I després d’establir-nos al país, m’ha sorprès com a la gent li encanta viure a Andorra. Hi ha una gran qualitat de vida.
El marc fiscal i els impostos molt competitius del Principat ens permeten oferir preus atractius als nostres clients. A més, el Govern d’Andorra prioritza el desenvolupament del sector biotecnològic, al que nosaltres hi contribuïm com a primera empresa d’aquest tipus al país.
Andorra és un dels millors llocs del món per a muntar la part de disseny, màrqueting, concepció i enginyeria d’una empresa. Andorra Business ens ajuda a internacionalitzar la nostra empresa amb les seves connexions/contactes per a entrar en mercats on és més complicat instal·lar-se.
Vam decidir obrir la clínica a Andorra perquè molts dels pilots de Moto GP i Superbike que assessorem viuen aquí com Fabio Quartararo i Pol Espargaró. També perquè hi ha força esportistes d’elit. Andorra Business ens va ajudar a l’hora d’implantar el negoci facilitant-nos la informació de com muntar l’empresa al Principat.
La decisió de crear una empresa a Andorra no sols es va produir per les facilitats fiscals, sinó sobretot per l’alta qualitat de vida i la presència de joves amb talent. NP Technology vol créixer al món, ampliant la seva presència en altres països, i Andorra Business ha exercit un paper fonamental ajudant-nos en el nostre procés d’internacionalització.
Andorra és un lloc perfecte per a desenvolupar i testar totes les nostres innovacions, fer pilots integrals de país i per generar aliances empresarials. L’enclavament en l’àmbit esportiu és impressionant, sobretot gràcies al fet que hi viuen un gran nombre d’esportistes i a què el país considera prioritari el sector.