La quarta edició del projecte Tàndem, impulsat per Actua i el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, ha finalitzat aquest dimarts, 10 de desembre, amb la gran final que s’ha celebrat a l’auditori del centre de Formació Professional d’Aixovall. El projecte té per objectiu implicar la comunitat educativa d’FP d’Andorra amb projectes innovadors que es desenvolupin a les empreses i potenciar el talent dels alumnes.

Els tres equips finalistes, formats per 6 alumnes cadascun, han disposat de 15 minuts per presentar les seves solucions innovadores als reptes plantejats pel Bàsquet Club Morabanc Andorra, que demanava suport per aconseguir que anar al bàsquet sigui una opció d’oci prioritària per a la població d’entre 20 i 40 anys; Unicef Andorra, que vol potenciar la col·laboració dels joves d’Andorra amb Unicef; i de Vatel, que reclamava estratègies per fer que les professions del sector hostaler i turístic siguin més atractives pels estudiants del país.

L’equip guanyador ha estat “Project VIII” i el seu projecte ha consistit en crear una aplicació per fer donatius a Unicef quan fas les teves compres i fer un seguiment d’on va dirigida la teva aportació. Enguany han participat 68 alumnes, 12 docents i una desena de mentors que han treballat conjuntament els reptes plantejats per les tres entitats mencionades.

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha destacat que “el projecte Tàndem dona l’oportunitat als alumnes de cercar solucions a problemes reals i de treballar en equip, tot de forma transversal, i apropa el sistema educatiu a la realitat laboral del país”.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha assenyalat que “l’única manera de tenir bones idees és tenir-ne moltes, i precisament un dels objectius del projecte Tàndem és aquest: aprofitar el talent i la creativitat dels joves per trobar oportunitats allà on molts només troben problemes” i ha recordat que “des del Govern d’Andorra apostem per la creativitat de la nostra joventut, i hem de donar totes les eines possibles perquè trobin la inspiració necessària”.

Per la seva banda, la directora d’Actua Empresa, Judit Hidalgo, ha explicat que “quan des d’Actua sortim a l’estranger, veiem que països amb economies capdavanteres comencen a voler promoure projectes que impliquin el sistema educatiu i el teixit empresarial com fa Tàndem, pel que ens hem de sentir orgullosos de ser pioners en aquest sentit”.

El jurat ha estat format per, Xavier Campuzano (MEES), Judit Hidalgo (Actua), Gemma Miquel (Professora CFP), Sergi Romero (Bàsquet Club Morabanc Andorra), Roser Daban (Vatel) i Marta Alberch (UNICEF).

Edicions anteriors

La primera edició de Tàndem va finalitzar el mes de maig del 2017, amb la presentació de tres propostes dels alumnes d’FP que donaven solucions diverses al repte plantejat per Perfumeria Júlia que consistia en analitzar el comportament dels clients per poder millorar les experiències als seus establiments. Finalment el projecte guanyador va ser una aplicació que permetia captar la informació dels clients gràcies a un mètode que combina tecnologia NFC, Wifi i Bluetooth. Van participar 11 alumnes, dirigits per cinc docents, i amb la implicació d’una única empresa, Perfumeries Júlia.

A la segona edició de Tàndem els alumnes de formació professional van haver de fer front als reptes plantejats per les empreses: Dermandtek, amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la prevenció i la necessitat de fer revisions per prevenir el càncer de pell; Hotels Plaza, que volia oferir una experiència regal personalitzada als seus clients; i Inlingua que proposava la creació d’un projecte atractiu d’immersió lingüística durant els mesos de juliol i agost adreçat a adolescents. Finalment, d’entre els cinc projectes finalistes, el guanyador plantejava la creació d’una aplicació i un sistema de punts de fidelització que permet al client gaudir d’avantatges i activitats exclusives en les instal·lacions de l’hotel. En aquesta edició van participar la totalitat dels alumnes del Centre d’FP (61), tutelats per 11 professors, i van treballar reptes plantejats per tres empreses.

La tercera edició del projecte Tàndem els estudiants d’FP van treballar els reptes d’innovació plantejats per Andorra Telecom, Gamma Management i VallmedicVision. L’equip guanyador va presentar un seguit de propostes per millorar les vendes de targetes de prepagament d’Andorra Telecom. El curs passat van participar 72 alumnes, tutelats per 12 docents, i els reptes van ser: Andorra Telecom demanava als alumnes treballar iniciatives per innovar en l’oferta de telefonia mòbil de prepagament per tal d’arribar a més clients; VallmedicVision volia idees per conscienciar la població andorrana per evitar l’ús abusiu de les pantalles digitals amb la finalitat de reduir la incidència de la miopia; i Gamma Management pretenia millorar la relació d’aquesta empresa de recursos humans amb els seus clients, que són empreses i candidats.